A hallás fontossága

Dr. Gilincsek Lajos – fül-orr-gégész, audiológus főorvosAz érzékszerveink segítenek, megismeri a világot, és biztosítják, hogy hozzájussunk azokhoz az információkhoz, melyek nélkülözhetetlenek a teljes értékű élethez. Fülünk a hallás érzékszerve. Nemcsak azért nélkülözhetetlen, hogy kommunikálni tudjunk a környezetünkkel, hanem fontos szerepet játszik a tájékozódásban, biztonságérzetben is.

A halláskárosodásnak két nagy csoportja van. A vezetéses és az idegi eredetű halláscsökkenés. Vezetéses halláscsökkenés a külső hallójárat és a középfül, míg az idegi jellegű a belső fül és a hallóidegek károsodása. A kettő kombinációját kevert típusú halláskárosodásnak nevezik. A korral mindenkinek romlik a hallása, de hirtelen erős zaj és tartós zajterhelés is komoly hallásromlást okozhat.

Ezek forrása lehet a hangos zenehallgatás, koncert, és nem utolsósorban a zajos munkakörnyezet is. Vigyázzunk a hallásunkra és előzzük meg a halláskárosodást, szükség esetén viseljünk hallásvédő eszközt! A hallás elvesztése a társadalmi beilleszkedést jelentősen befolyásoló betegség: képtelenek vagyunk a családunkkal, barátokkal való kommunikációra, nem értjük a telefonbeszélgetéseket, nem halljuk a TV adásait, a zenét, a természet hangjait.

A hallás csökkenése, elvesztése az egyik leggyakoribb érzékszervi fogyatékosság. A halláscsökkent személy elveszti abbeli képességét, hogy a beszédhangokat megkülönböztesse, csökken a kommunikációs képessége, mindez gazdasági, nevelési, végül pedig társadalmi elszigetelődéshez vezet. Tapasztalatom szerint egyre többen fogadják el azt a tényt, hogy látásuk romlik, és szemüveget kell hordaniuk, sőt a szemük további változását szemüvegcserével követik.

Ez kiemelten fontos, mert a látás az egyik legfontosabb érzékelési folyamat életünkben, az információszerzés terén – mint olvasás, televízió nézés, tájékozódás – sem boldogulnánk jól működő látás nélkül! Fül-orr-gégész és audiológus szakemberként azt is tapasztalom, hogy amit olyan magától értetődőnek veszünk a szemünk esetén, az sokunknak még nem az a hallásunk terén. A hallásunk változása életünkre hasonló hatással van, mint a látásromlás. Először nem tudatosul, hogy zajos környezetben (piacon, egy családi vacsora alatt, vagy buszon történő beszélgetés során) nagyon kell figyelnünk, hogy mindent jól halljanak.

Sokan azt tapasztalják, hogy bizony a tv nézés, telefonálás során hallják a szavakat, de nem mindent értenek már, gyakran visszakérdeznek, úgy érzik, motyognak mellettük, kellemetlen helyzetbe kerülnek a beszédértés probléma miatt, kirekesztődnek a társadalmi közösségből. Ha Ön érzékeli a problémát, esetleg a környezete, családtagjai hívják fel figyelmét a halláscsökkenés lehetőségére, keressen fel szakembert a szerteágazó, korszerű hallás rehabilitáció érdekében!

Dr. Gilincsek Lajos – fül-orr-gégész, audiológus főorvos