Mi az a Meniere betegség, és mi köze a halláshoz?

A legtöbb ember soha nem hallott még a Meniere betegségről, vagy ha hallott is, nem tudja, milyen tünetekkel jelentkezhet, és milyen komoly fizikai és pszichés hatással van az érintettek életére. Pedig bizonyos esetekben a halláscsökkenés mögött is a Meniere betegség húzódhat meg, így érdemes tisztában lennünk ennek a betegségnek a tüneteivel, kezelhetőségével.

Mi az a Meniere betegség, és mi köze a halláshoz?

Forrás: Unsplash

Sokarcú betegség, számos kiváltó okkal

A Meniere betegség a belső fül megrázó betegsége, ami olyan tünetekkel jár, mint a hirtelen ránk törő szédülés, émelygés, hányinger és egyensúlyvesztés. Emellé társulhat az egyik fülünket érintő fülzúgás és hallásvesztés. Ezek összessége komolyan megnehezítik az érintetteknek a társadalmi életben való részvételt.

Van, aki annyira fél a rátörő szédüléstől, hogy nem mer vezetni vagy a munkahelyére elindulni, inkább otthon marad. Ha ebben nem kapnak segítséget, az szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.

Holisztikus megközelítést igényel

Ugyan a háziorvos a tünetek alapján könnyen beazonosíthatja, hogy Meniere betegséggel van dolga, az okok feltárása már több szakterületen dolgozó orvos összehangolt munkájára van szükség. Gyakran ugyanis nem egyetlen ok áll a kialakulása mögött, hanem több, egymást átfedő orvosi problémáról van szó, amelyeket kezelni kell.

Mi minden okozhatja a Meniere betegség kialakulását?

A Meniere betegség tünetegyütteseinek pontos okát többnyire nehéz meghatározni, abban azonban van egyetértés, hogy az okok között szerepelhet a belső fül átmeneti keringészavara, illetve az, ha a belső fülben lévő nyirok mennyisége, térfogata megnövekszik.

A háziorvos a tünetek alapján általában hamar beazonosítja, hogy mivel áll szemben, és nem nagyon történik átfogóbb vizsgálat egy fül-orr-gégészeti és neurológiai vizsgálaton kívül, melynek része a hallásvizsgálat, vérvétel és a fej MRI vizsgálata.

Külföldön azonban a Meniere betegségnek vannak szakmai szervezetei, amik időt és energiát szánnak arra, hogy a betegség irányába kutatások induljanak el, és támogatást, tanácsokat adnak a Meniere betegséggel frissen szembesülő embereknek.

Mi az a Meniere betegség, és mi köze a halláshoz?

Forrás: Shutterstock

A Deaf to Menieres szervezet szerint több ok is meghúzódhat a Meniere tünetei mögött, és az alábbi orvosi problémák bizonyítottan összefügghetnek a Meniere betegség megjelenésével:

  • TMJ-szindróma,
  • gerinc betegségei,
  • migrén,
  • cukorbetegség,
  • Lupus,
  • Lyme-kór,
  • Candida,
  • Hashimoto,
  • irretábilis bélszindróma.

A teljes iránymutatás ahhoz, hogy mely betegségeket és problémákat érdemes kizárni vizsgálatok során, itt elolvasható.

Hogyan kezelhető a Meniere betegség?

A vizsgálatok eredményeitől függően egy személyre szabott kezelés veszi kezdetét, melynek célja a szervezet gyulladásának csökkentése, az immunrendszer megerősítése, és a tünetek azonnali csillapítása.

Fontos az ágynyugalom, a pihenés, a hányinger csillapítása gyógyszerrel és folyadék fogyasztással, majd ezt követően a tüneteket kiváltó okok kezelésére koncentrálnak.

Mivel a pontos kiváltó ok sokszor nem derül ki, érdemes a szervezetünk tehermentesítése érdekében életmódot váltani: elegendő folyadékot bevinni, szénhidrátban, alkoholban, koffeinben, tejtermékben és sóban csökkentett étrendet folytatni, valamint rendszeresen sportolni a keringésünk javulásának érdekében.

Mi az a Meniere betegség, és mi köze a halláshoz?

Forrás: Gettyimage

Mi a helyzet a hallással?

A Meniere betegség jellegzetes tünete az egyoldali halláscsökkenés és a fülzúgás. Az érintett fülön hallókészülékkel korrigálható a halláscsökkenés, így visszaszerezhetjük a kétoldali hallásélményt és a térhallást.

A fülzúgás kezelése különösen a szédülés megléte miatt lehet halaszthatatlanul fontos, hiszen a kínzó zúgással és a szédüléssel nagyon megterhelő egyszerre megbirkózni.

A halláscsökkenés és a fülzúgást egyszerre is kezelhető, léteznek olyan hallókészülékek, amelyek rendelkeznek beépített zajgenerátorral. Így a hallásunk visszaszerzése mellett egyidejűleg a fülzúgásunkat is kezeli a hallókészülék.

Jelentkezz be hozzánk, Halláspontjainkban kipróbálhatod többek között a zajgenerátorral kiegészített hallókészülékeinket! Mi segítünk meghozni a számodra legideálisabb döntést!