Amit érdemes megkérdezni

Az első hallókészülékünk kiválasztásakor meg lehetünk szeppenve a ránk zúduló új szakszavaktól, a sok újdonságtól. Akkor látunk először hallókészüléket, fogalmunk sincs, hogyan működik, hogyan kell kezelni. Érdemes készülnünk egy kérdésekkel teli listával, hogy ne utólag jusson eszünkbe, hogy számtalan dologra elfelejtettünk rákérdezni.

Amit érdemes megkérdezni

Forrás: iStock

Piszkos anyagiak – hallókészülék TB támogatás

Mivel a hallókészülék sincs ingyen, ezért érdemes alaposan körbejárni ezt a témát is az audiológusunkkal, hiszen a pénztárcánk is megszabja azt, hogy milyen hallókészülékek közül válogathatunk.

Mivel gyógyászati segédeszköznek minősül, ezért igénybe vehető hallókészülék TB támogatással minden érvényes TAJ kártyával rendelkező magyar állampolgár számára, akinél fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos megállapította a halláscsökkenés tényét. Ebben az esetben a NEAK által kiadott készüléklistából lehet választani az audiológus segítségével, és eza lista tartalmazza azt is, hogy mekkora mértékű önrészt kell az adott hallókészülék esetén kifizetni. Új hallókészüléket TB támogatással 6 évenként lehet igénybe venni, oldalanként egyet-egyet.

Amit érdemes megkérdezni

Forrás: Pinterest

Vannak hallókészülékek, amelyek nincsenek rajta a TB által támogatott hallókészülékek listáján. Azokat lehetőségünk van támogatás nélkül, teljes önköltségen megvásárolni a 6 éves kihordási idő lejárta előtt is.

Érdemes átbeszélni az audiológusunkkal, hogy milyen hallókészülék segíthet nekünk legjobban a hétköznapokban, és mérlegeljük, mennyit tudunk rászánni. Kérdezzünk rá a garanciára, és hogy milyen módon zajlik a hallókészülék szervizelése.

Próbahordással kapcsolatos kérdések

Sokan meglepődnek, ha kiderül, hogy próbahordásra kell vinni a hallókészüléket, hiszen a mobiltelefont sem vihetjük haza kipróbálni vásárlás előtt. Azonban a telefon könnyen lecserélhető, a hallókészülék viszont több egy telefonnál: gyakran 6 évig társ a mindennapokban.

Mennyi időre vihetem próbahordásra a hallókészüléket?

Törvény adta jogunk van 15 napig hazavinni, és kötelezettség-mentesen kipróbálni a NEAK (a köznyelvben még TB) által támogatott hallókészülékeket. Ebben a bő 2 hétben megismerkedhetünk a hallókészülék kezelésével, kipróbálhatjuk, milyen a hangzása, mennyire felelnek meg számunkra a beállított programok. Ha nem szimpatikus a hallókészülék, sértetlen állapotban visszaadhatjuk, és kipróbálhatunk egy új készüléket, szintén 15 napos próbahordással.

Amit érdemes megkérdezni

Forrás: 123RF

Mire figyeljek próbahordás során?

Első alkalommal nem lehet egyszerű megítélni, mire is kell figyelnünk a próbahordás alatt. Kérjünk tanácsot hallásgondozónktól, hogy adjon konkrét tippeket ahhoz, mit is figyeljünk meg azalatt a 15 nap alatt, míg a hallókészülék velünk van.

Milyen időközönként érdemes beállítani a hallókészüléket?

A hallókészülék választásakor többszöri beállításra is szükségünk lehet, ennek számáról a hallásgondozó és a hallókészülék viselője együttesen dönt. Mindig beszéljük meg, mikor, hány alkalommal esedékes a hallókészülék finomhangolása.

Hallókészülék kezelésével kapcsolatos kérdések

Aki először fog a kezében egy hallókészüléket, nem igazán látja át, mi micsoda rajta, mit kell tennünk azért, hogy mindig jól működjön. Hallásgondozónk alaposan elmagyarázza majd, hogyan működik a hallókészülékünk, megmutatja, hogyan kapcsolhatjuk ki, be, és az elemkamra kezelésére is megtanít. Néhány apró kérdés azonban még maradhat bennünk.

Amit érdemes megkérdezni

Forrás: Alamy

Egy hallókészülék elem mennyi ideig elegendő?

Meg kell tanulnunk a hallókészülék elemével is gazdálkodnunk, hiszen mindig kell, hogy legyen nálunk elem, hogy hallókészülékünk mindig működjön. Általánosan elmondható, hogy a hallókészülék elemek élettartama függ a hallókészülék típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartalmától. Átlagban egy elemnek 5-12 napos az élettartama, de kérdezzünk rá, mennyit érdemes betáraznunk otthonra.

Mire való a programváltó gomb?

Egyes hallókészülékek rendelkezhetnek programváltó gombbal a gépházon, vagy az okostelefonra telepített hallókészülék kezelő applikációban is. Ezek kezelésére és a programok működésére mindig kérdezzünk rá, kérjük, hogy magyarázzák el, mire jó és hogyan tudunk váltogatni a különböző élethelyzetekhez beállított programok között. Ez egy remek tulajdonsága a hallókészüléknek, más-más beállításra tudunk támaszkodni televízió nézés közben, utcán vagy társaságban, ami jelentősen megkönnyíti az életünket.

Miért sípolhat a hallókészülékem?

Megtapasztalhatjuk próbahordás alatt, hogy a hallókészülékünk sípol. Érdemes erre előre felkészülni, és rákérdezni, kire és mire számíthatunk ilyen esetben.

A leggyakoribb ok lehet:

  • a hang visszaverődik a fülben felgyülemlett fülzsír miatt
  • elmozdul a hallókészülék illesztéke a fülünkben
  • műszaki meghibásodás miatt

Ezek általában könnyen megoldható problémák, amiben audiológusunk tud segíteni.

Mennyit hordjam a hallókészüléket?

A hallásgondozónk javasolni fogja, mennyit viseljük hallókészülékünket. Eleinte valószínűleg csak a nap egy részében kell hordanunk, hogy hozzászokjunk, és csendes környezetben kell kezdenünk. Azonban az, hogy milyen ütemben növeljük a viselés idejét, és hogyan merészkedjünk zajosabb környezetbe, azt hallásgondozónk koordinálja.

Hallókészülék karbantartásával kapcsolatos kérdések

Ha már van hallókészülékünk, ne felejtsük el megkérdezni, hogyan vigyázzunk rá mindennapi használata során, hogy sokáig gond nélkül szolgálja hallásunkat. A következő kérdéseket mindenképp fontos tisztázni:

  • Milyen gyakran kell illesztéket cserélni?
  • Milyen gyakran érdemes tisztítani a hallókészülékemet?
  • Mivel tisztítható a hallókészülék?
  • Mitől óvjuk hallókészülékünket?

Amit érdemes megkérdezni

Forrás: healthyhearing.com