Hallássérültként a moziban

Akár SINOSZ tag vagy, akár nem, nagyothallóként biztosan akadtak már gondjaid a moziban. Sajnos, ami az ép hallók számára felhőtlen szórakozás, az a hallássérültek számára kínszenvedés is lehet. Persze, egy jó hallókészülék, és egy szuper feliratozás sokat dobhat a helyzeten.

Ha hallássérültként a moziban vagy egy jó hallókészülék, és egy szuper feliratozás sokat dobhat a helyzeten.

Fénykép: 123RF

Azért lássuk be, hogy nagyothallóként a moziba menni merész egy vállalkozás. Először is, fogalmad sincs, milyen minőségű lesz a szinkronozás. Nyilván, rossz munkát nem adnak ki a filmesek a kezükből, de ami egy ép halló számára könnyen érthető beszéd, az egy hallásával nem elégedett néző számára halandzsának is hangozhat.

Akadályozó tényező lehet, ha a színészek gyors beszédűek, ha túl hangosak az effektek, vagy a zene. A mozis közönség popcorn zörgető, szürcsölő, sugdolózó résztevőiről pedig még nem is beszéltünk.

Tiszta sor, ha a társas kommunikációval gondjaid akadnak, egy elhomályosított moziteremben sem fogod fényesen érezni magad. Akkor sem, ha egyébként te is hallod, hogy a film szinte ordítva dübörög, de ha nem állnak össze számodra a hangok, minden hiába. Ha beletörődsz abba, hogy sokszor nem érted a szereplőket, még szórakozhatsz jól, hiszen, főleg egy eseménydús film esetén látod, mi történik. De ugye nem gondolod komolyan, hogy ennyivel be kell érjed?

Kényelmes megoldás lehet, ha csak magyar felirattal ellátott vetítésekre ülsz be, de lássuk be, így filmről-filmre egy újabb kupacot tolsz be ama bizonyos szőnyeg alá. Hiszen a helyzet az, hogy hallókészülékre van szükséged ahhoz, hogy a filmélményeid pozitívak legyenek.

A saját életed filmjében te vagy a főszereplő, így itt az ideje, hogy átvedd az irányítást, és tegyél azért, hogy jobb hallásminőségben lehessen részed.

Ha eljössz a Kaposfon Halláspontok valamelyikébe egy ingyenes hallásvizsgálatra, megvizsgáljuk a hallásod, és megkeressük a számodra legideálisabb hallókészüléket. Egy hallókészülékkel a tarsolyodban pedig nem kötelező ragaszkodnod a feliratos filmekhez, és még a hétköznapi társalgás is jobban megy majd.